23 Eylül 2012 Pazar

ARAPÇA 4 (1-10) ÜNİTE EŞ ANLAMLI ZIT ANLAMLI KELİMELER


ARAPÇA-4 KELİMELER (1. ÜNİTE)
ARAPÇA KELİMELER   (1. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.تُشْرِقُ / تطْلُعُ (doğmak)
2.ضَوْءُ /نُور (ışık)
3.عَامًا / سَنَة (sene, yıl)
4.يُوَازِي / يُقَابِلُ /يُعَادِلُ (denk olmak)
5.تَسْتَطِيعُ / تَقْدِرُ (güç yetirmek)
6.تَتَكَوَّنُ / تَتأَلَّفُ (oluşmak)
ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(tüketmek) تسْتَهْلِكُ  X  تُنْتِجَ (üretmek)
2.(inek) بَقَرَةٌ  X ثَوْرٌ (öküz)
3.(dişi) أُنْثَى Xذَكَرَ (erkek)
4. (aç) جُوعًا X شِبَعًا (tok)
5. (beyaz) أَبْيَضُ X أَسْوَدُ (kara)
6.(küçük) صَغِيرَةٌ X كَبِيرَةٌ (büyük)
7.(eski) قَدِيمًا X جَدِيدًا (yeni)
8. (üstünde)فَوْقَ X تَحْتَ (altında)
9. (ışık)ضَوْءُ X ظَلاَمُ (karanlık)
10.(karanlık) ظَلاَمُ X نُور  (ışık)

TEKİL _ ÇOĞUL
1.شَمْسٌ ج شُمُوسٌ (güneş)
2.كَوْكَبٌ ج كَوَاكِبٌ (gezegen)
3.لُغَةٌ ج لُغَاتٌ (dil)
4.ضَوْءُ ج أَضْوَاءُ (ışık)
5.نَهَارٌ ج انْهُرٌ (gün)
6.حَرْفٌ ج حُرُوفٌ (harf)
7.حِصَانٌ ج أَحْصِنَةٌ (at)
8.قِطَّةٌ ج قِطَاطٌ (kedi)
9.نَوْعٌ ج اَنْوَاعُ (çeşit)
10.عَدَدُ ج أَعْدَادُ (adet)
11.قَانُونٌ ج قَوَانِينٌ (kanun)
12.سَعَاةٌ ج سَعَاتٌ (saat)
13.مَنَارَةُ ج مَنَاءِر، مَنَاوِر (minare)
14.مِئْذَنَةٌ ج مَعَاذِنٌ (minare)
15.كِيسٌ ج أكْيَاسٌ (torba)
16.عِطْرٌ ج عُطُورٌ (güzel koku)
17.رَأْسٌ ج رُؤُسٌ (baş)
18.زَاوِيَةٌ ج زِوَايَا (açı)
19.دَرَجَةٌ ج دَرَجَاةٌ (derece)
20.بَقَرَةٌ ج   بَقَرَاتٌ (inek)
21.عَلَفٌ ج اَعْلَافٌ (yem)
22.مَاءِ ج مِيَاهٌ (su)
23.قِرْدٌ ج قِرْدَةٌ (kedi)
24.زَوْرَقٌ ج زَوَارِقٌ (kayık)
25.شَاطِئٌ ج شَوَاطئ (kıyı)
26.تُهْمَةٌ ج تُهَمٌ (suçlama, zan, şüphe)
27.قَرْنٌ ج قُرُونٌ (köy)
28.مَادَّةٌ ج مَوَادُّ (madde)
29. اِنْتِخَابٌ ج اِنْتِخَابَاتٌ (seçim)
30.عَلِمٌ ج عُلَمَاءُ (alim)
31.بَقِيَّةٌ ج بَقَايَا (kalıntı)
32.طَيْرٌ ج طُيُورٌ (kuş)
33.صَاحِبٌ ج أَصْحَابٌ (arkadaş)
34.كَلْبٌ ج كِلَابٌ (köpek)
35.زُبَدٌ ج زُبْدَةٌ (tereyağı)

ARAPÇA-4 KELİMELER (2. ÜNİTE)

ARAPÇA  KELİMELER
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.مَا أَحْسَنَ / مَا أَجْمَلَ (ne güzel)
2.هَفْوَتٌ / زَلَّةٌ (hata)
3.مُوسِرٌ / غَنِيٌّ (zengin)
4.حُزْنٌ / أَسًى (üzüntü)
5.عَوْنٌ / مُسَاعَدَةٌ (yardım)
6.ضِيقٌ / عُسْرٌ (darlık)
7.ذَنْبٌ / جُرْمٌ (suç)
8.زَارِعٌ / فَلاَّحٌ (çiftçi)
9.ثَمَنٌ / سِعْرٌ (fiyat)
10.قَوِيَّةٌ / مَتِينَةٌ (sağlam)
11.مَلاَذُ /مَأْوًى (sığınak)
12.مَكْرُوهٌ / بَغِيضٌ (sevimsiz)
13.سُرٌّ / فَرِحٌ (sevimsiz)
14.أَبْدَى / أَظْهَرَ (ortaya çıktı)
15.أَخْفَى / كَتَمَ (yasakladı, gizledi)

ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(yaşar) يَعِيشُ / يَمُوتُ (ölür)
2.(kötülük yapar) يُسِئَ / يُحْسِنُ (iyilik yapar)
3.(kaybeder) يَخْسَرُ / يَرْبَحُ (kazanır)
4.(gerçek) حَقِيقِيَّةٌ / خَيَالِيَّةٌ (hayali)
5.(zarar) ضَرَرٌ / نَفْعٌ (fayda)
6.(fayda verir) يَنْفَعٌ / يَضُرُّ (zarar verir)
7.(satılacak) سَتُبَاعُ / سَيُشْتَرَى (satın alınılacak)
8.(kazanacak) سَتَرْبَحُ / سَتَخْسَرُ (kaybedecek)
9.(zengin) مُسِورٌ / فَقِيرٌ (fakir)
10.(güçlü) قَوِيَّةٌ / ضَعِيفَةٌ (zayıf)
11.(aç) جَائِعًا / شَبْعَانُ (tok)

TEKİL _ ÇOĞUL
1.يَوْمٌ ج أَيَّامٌ (gün)
2.حَادِثَةٌ ج حَوَادِثٌ (olay)
3.نَافِعَةٌ ج نَفْعِيِّنَ (faydalı)
4.ظِلٌّ ج ظِلَالٌ (gölge)
5. نَاعِمٌ  ج نَاعِمِينَ (rahat)
6. هَوَاءٌ ج أَهْوَائٌ (arzu,zevk, kapris)
7.تَصَرُّفٌ ج تَصَرُّفَاتٌ (davranış, tavır, hareket)
8. مَشْعَرٌ ج مَشَارِيعٌ (hissetmek)
 9.أَمْرٌ ج أُمُورٌ (emir)
10.مَشْعَرٌ ج مَشَاعِرٌ (duygu)
11.هَفْوَةٌ ج هَفَوَاتٌ (hata)
12.عُزْرٌ ج أَعْذَارٌ (özür, mazeret)
13 صَدِيقٌ ج أَصْدِقَاءُ (arkadaş)
14.الأدِيبٌ ج الأُدَبَاءِ (edepli kişi)
15.مُسْتَحِيلٌ ج مُسْتَحِيلاَتٌ (imkansız, imkansızlık)

ARAPÇA-4 KELİMELER (3. ÜNİTE)


EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.اِعْتَنَى / اهْتَمَّ (özen gösterdi)
2.يَقْتَنِي / يَمْتَلِكُ (sahip olur)
3.اخْتِرَاعِ / ابتكَار (buluş, icat)
4.مُزَوَّدًا / مُجَهَّزُ (hazırlanmış)
5.مُنَظَّمَةٌ / مُرَتَّبَةٌ (düzenlenmiş)
6.اسَّاكِنِينَ / المُقِيمُونَ (oturanlar)
7.نَقْلٌ / تَرْجَمَةٌ (tercüme)
8.يُعْتَبَرُ / يُعَدُّ (kabul edilir)
9.حُمِلَتْ / نُقِلَتْ (aktarıldı)
10.تَخْتَوِي / تَشْتَمِلُ (kapsar)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(pahalı) غَالِيًا X رَخِيصٌ (ucuz)
2.(yükseliyor) تَرْتَفِعُ X تَنْخَفِضُ (düşüyor)
3.(güç yetirenler) قَادِرُونَ Xعَاجِزُونَ (acizler)
4.(sevenler) مُحِبُّو Xكَارِهُونَ (sevmeyenler)
5.(isteyenler) رَغِبِينَ X مُعْرِضُونَ (karşı olanlar)
6.(açık) مَفُوحَةٌ Xمُغْلَقَةٌ (kapalı)
7.(genel) عَامَّةٌX خَاصَّةٌ (özel)
8.(geniş) وَاسِعَةٌ X ضَيِّقَةٌ (dar)
9.(serbest) مُبَاحَةٌ X مَمْنُوعَةٌ (yasak)
10.(artıyor) يَزِيدُ X يَقِلُّ (azalıyor)
11.(engellendi) مُنِعَ X أُزِنَ (izin verildi)



TEKİL _ ÇOĞUL
1.ثَمَنٌ ج أَثْمَانٌ (fiyat)
2.بِنَاءُ ج اَبْنِيَةٌ (bina)
3.فِهْرِسٌ ج فَهَارِسٌ (fihrist)
4.غِذَاءٌ ج اغْذِيَةٌ (yiyecek, besin)
5.كَانٌ مَ ج أَمَاكِنٌ (mekan)
6.مَرْكَزٌ ج مَرَاكِزٌ (merkez)
7.خِزَانٌ ج خَزَائِنٌ (kütüphane)
8.قَارِئُ ج قُرَّاءُ (kıraat eden, okuyucu)
9.شَعْبٌ ج شُعُوبٌ (halk, kabile)
10.نَظَرَةٌ ج نَظَرَاتٌ (bakış)
11.عَدَدٌ ج أَعْدَادُ (adet)
12.بَحْثٌ ج اَبْحَاثٌ ، بُحُوثٌ (inceleme, tartışma)
13..غَنِيٌّ ج أَغنِيَاءُ (zengin)
14.تَكْلِيفٌ ج تَكَالِفٌ (masraf)
15.مَعْهَدٌ ج مَعَاهِدٌ (enstitü)
16.رِوَاقٌ ج أَرْوِقَةٌ (çardak, çadır)
17.رَفٌّ ج رُفُوفُ (raf)
18.جِدَارٌ ج جُدْرَانٌ (duvar)
19.عُنْوَانٌ ج عَنَاوِينَ (başlık, adres)
20.قَصْرٌ ج قُصُورٌ (köşk, saray)
21.جُمْهُورٌ ج جَمَاهِيرٌ (kalabalık)
22.قَادِمٌ ج قُدَمَاءُ (gelen)
23.فَيْلَسُوفٌ ج فَلاَسِفَةٌ (filozof)



TERCÜME
1.Allah’ın rızasını ancak samimi kullar elde edebilir.
A.لاَ يَحْظَى بِمَرْضَاتِ اللهِ إِلاَّ العِبَادُ الصَّالِحُونَ
B.لاَ يَحْظَى بِنِعْمَةِ اللهِ إِلاَّ العِبَادُ المُخْلِصُونَ
C.لاَ يَحْظَى بِمَرْضَاتِ اللهِ إِلاَّ العِبَادُ المُخْلِصُونَ
D.حَظِيَ العِبَادُ بِمَرْضَاتِ اللهِ إِلاَّ العِبَادُ المُخْلِصُونَ
E.لَمْ يَحْظِيَ بِمَرْضَاتِ اللهِ إِلاَّ النَّاسُ العَابِدُونَ                    (CEVAP C)

2. نَجَحَتِ الطَّالِبَاتُ فِي الامتحانِ النِّهَائِيِّ إِلاَّ طَالِيَةً
A.Biri hariç (kız) öğrenciler final sınavında başarılı oldular.
B.Bir öğrenci hariç (kız) öğrenciler final sınavında başarılı olurlar.
C.Biri hariç (kız) öğrenciler ara sınavda başarılı oldular.
D.(Kız) öğrenciler final sınavında başarılı oldular, ancak ikisi hariç.
E.Biri dışında (kız) öğrenciler final sınavında başarılı olamadılar.   (CEVAP A)

ARAPÇA-4 KELİMELER (4. ÜNİTE)
ARAPÇA KELİMELER (4. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.لَبَنِ / حَلِيبٌ (süt)
2.انْطَلَق / ذَهَب (gitti)
3.ِاِمْرَأَةٌ / زَوْجَةٌ (eş)
4.ظَهَرَ / بَدَا (göründü, ortaya çıktı)
5.الأجَلُ / المُهْلَةٌ (süre)
6.كَفِيلٌ / ضَامِنٌ (kefil)
7.مَيِّتًا / مُتَوَفًّي (ölü)
8.السَّيَّافُ / الجَلاَّد (cellat)
9.يُكْمِلَ / يُتِمَّ (tamamlıyor)
10.عَفَا / صَفَحَ (affetti)

ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(vefa) وَفَاءُ X غَدْرُ (sözünden cayma)
2.(uzaklaştı) ابْتَعَدَ Xاقْتَرَبَ (yakınlaştı)
3.(uzak)طَوِيلاً X قَلِيلٌ (yakın)
4.(fakir) فَقِرٌ X غَنِيٌّ (zengin)
5(kötüleşti) سَاءَتْ X حَسُنَتْ (iyileşti)
6.(iyilik yaptı) أَحْسَنَ X أَسَاءَ (kötülük yaptı)
7.(öldürür) سَيَقْتُلُ Xيُحْيِي (yaşatır)
8.(reddetti)رَفَضَ X قَبِلَ (kabul etti)
9.(gelen) قَادِمَةُ X المَضِيَّةُ (geçen)
10.(atlı) فُرْسَانٌ Xمُشَاةٌ (yaya)

TEKİL _ ÇOĞUL
1.فَرَسٌ ج أَفْرَسٌ (at)
2طَعَامٌ ج أَطْعِمَةٌ (yemek)
3.شَاةٌ ج شِيَاءٌ، شِوَاءٌ (koyun)
4.لَبَنِ ج أَلْبَانٌ (süt)
5.لَحْمِ ج لُحُومٌ ، لِحَامٌ (et)
6.مَلِكٌ ج مُلُوكٌ ، امْلاَك (kral)
7.زَمَانٌ ج أَزْمَانٌ (zaman)
8.نَاقَةٌ ج نَاقَاتٌ (dişi deve)
9.مَيِّتًا ج اَمْوَاتٌ (ölü)
10.الأَجَلٌ ج آجَالٌ (ölüm)
11.صَاحِبٌ ج أَصْحَابٌ (arkadaş)
12.ثَوْبٌ ج ثِيَابٌ (elbise)
13.وَزِيرٌ ج وُزَرَاءُ (bakan)
14.جُنْدِيٌّ  ج   جُنُودٌ (asker)
15.فَارِسٌ ج فُرْسَانٌ (atıcı)
16.سِلاَحٌ ج أَسْلِحَتٌ (silah)
TERCÜME
1.Fabrika işçilerinin grev yapmasına çok az kaldı.
A.يُوشِكُ عُمَّالُ الحقلِ أَنْ يُضْرِبُو عن العَمَلِ
B. عَسَي عُمَّالُ المصنع  أَنْ يُضْرِبُوا عن العَمَلِ
C..يُوشِكُ عُمَّالُ المصنع  أَنْ يَخْرُجُوا من المصنع
D.يَكَادُ العُمَّالُ أَنْ يُضْرِبُوا عن العَمَلِ
E...يُوشِكُ عُمَّالُ المصنع  أَنْ يُضْرِبُوا عن العَمَلِ                    (CEVAP   E)

2.عَسَي وَقُودُ السيَّارَةِ أَلاَّ يَنْفَدَ بَيْنَمَا نخن نَسِرُ فِي الطريق
A.İnşallah çölde giderken arabanın yakıtı bitmez.
B.İnşallah yolda giderken yakıtımız bitmez.
C.İnşallah gidişte arabanın yakıtı bitmez.
D.İnşallah yolda giderken arabanın yakıtı bitmez.
E.Yolda giderken az daha arabanın yakıtı bitiyordu.     (CEVAP D)


ARAPÇA-4 KELİMELER (5. ÜNİTE)

ARAPÇA KELİMELER (5. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.بَنِينَ / أَبْنَاءُ (oğullar)
2.أَبٌ / وَالِدٌ (baba)
3.لاَمَ / عَتَبَ (ayıpladı, kınadı)
4.وَعَظَ / نَصَحَ (nasihat etti)
5.تُدْرِكُ / حَصَلَ عَلَى (elde etti)
6.نَفْعٌ / مَنْفَعَةٌ (fayda)
7.تَمَسَّكُ / اِلْتَزَمَ (sarıldı, sıkıca tuttu)
8.أَمْسَكَ عَنْ / اِجْتَنَبَ (kaçıncı)
9.تَلَفٌ / اهَلاَكُ (yok olmak)
10.نَوَاحٌ / جِهَاتٌ (taraf)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(iyilik) خَيْرٌ X شَرٌّ (kötülük)
2.(yaşlı) مُسِّنٌ X شَابٌّ (genç)
3.(oğullar) بَنِينَ X بَنَاتٌ (kızlar)
4.(oğullarım)   بَنِيَّ يَا X يَابَنَاتِي (kızlarım)
5.(dostlar) إِخْوَانٌ X أَعْدَاءُ (düşmanlar)
6.(zararlı) خَاسِرٌ X رابِحٌ (karlı)
7.(kaçırdı) فَاتٌ X نَالٌ (elde etti)
8.(düzeltti) أَصْلَحَ X أَفْسَدَ (bozdu)
9.(ezberledi) حَفِظَ X نَسِيَ (unuttu)
10.(meslek, iş) مِهْنَةٌ X عَطَالَةٌ (işsizlik)



TEKİL _ ÇOĞUL
1.اِبْنٌ ج بَنِينَ (oğul)
2.نَاحِيَةٌ ج نَوَاحٌ (taraf)
3.أَمْرٌ ج أُمُورٌ (emir)
4.نَفْسٌ ج أَنْفُسٌ (can, canlı)
5.اَخٌ ج إِخْوَانٌ (kız kardeş)
6.وَجْهٌ ج وُجُوهٌ (yüz)
7.حَادِثَةٌ ج حَوَادِسٌ (olay)
8.مَاءٌ ج مِيَاهٌ (su)
9.حِرْفَةٌ ج حِرَفٌ  (meslek)
10.شَيْخٌ ج شُيُوخٌ (ihtiyar adam, reis, şef)
11.مَالٌ ج أَمْوَالٌ (para, servet, mal,)
12.رِزْقٌ ج أَرْزَاقٌ (rızık)
13.نَصِيحَةٌ ج نَصَائِحٌ (nasihat)
14.شَيْءٌ ج أَشْيَاءُ (şey)
15.مَنْزِلٌ ج مَنَازِيلٌ (ev)
16.فَقِيرٌ ج فُقَارَءُ (fakir)
17.أَهْلٌ ج آهَالٌ (aile)
18.السُّدُّ ج سُدُودٌ (baraj)
19.حَالٌ ج اَحْوَالٌ (durum, hal)



TERCÜME
1.أَمَّا الثَّلاَثَةُ الَّتِي يُسْعَى إِلَيْهَا فَالسَّعَةُ فِي الرِّزْقِ وَالمَنْزِلَةُ فِي النَّاسِ والزَّادُ فِي الآخِرَةِ؟
A.Kendisi için çalışılacak üç şey şunlar olmalıdır: rızıkta bolluk(zenginlik), insanlar içinde mevki (sahibi olmak) ve ahrette azıktır.
B.Kendisi için çalışılacak üç şeye gelince, onlar, rızıkta bolluk (zenginlik), insanlar içinde mevki (sahibi olmak) ve ahrette azıktır.
C.Rızıkta bolluk (zenginlik), insanlar içinde mevki (sahibi olmak) ve ahrette azık içi çok çalışmak gerekir.
D.Rızıkta bolluk (zenginlik), insanlar içinde mevki (sahibi olmak) ve ahrette azık içi çok çalışması gereken üç şeydir.
E.Kendisi için çalışılacak üç şeyden ayrılmamak gerekir. Rızıkta bolluk (zenginlik), insanlar içinde mevki (sahibi olmak) ve ahrette azık.          (CEVAP B)


2.إِنْ عَمِلْتُمْ بِهَذِهِ النَّصِيحَةِ فَتَمَسَّكُوا بِهَا وإلا كُنْتُمْ مِنَ الخَاسِرِينَ
A.Bu öğütle amel ederseniz ona (sımsıkı) sarılınız aksi halde zarar edenlerden olursunuz.
B.Bu öğütle amel edin ona (sımsıkı) sarılın yoksa zarar edersiniz.
C.Zarar etmek istemiyorsanız bu öğüdü tutunuz ve ona göre davranınız.
D.Bu öğüdü bilirseniz, ona sımsıkı sarılınız. Yoksa zarar edenlerden olursunuz.
E.Bu öğütten sakın ayrılmayın. Hep onunla amel edin yoksa hüsrana düşersiniz.        (CEVAP A)
Alıntı
ARAPÇA-4 KELİMELER (6. ÜNİTE)

EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.أَصْدِقَاءُ / زُمَلاَءُ (arkadaşlar)
2.تَحِيَّةٌ / سَلاَمٌ (selam)
3.سَافَرَ/ ذَهَبَ (gitti)
4.أَحْسَنُ / أَجْمَلُ (en güzel)
5.تَنْزِيلٌ / القُرآن (kuran)
6.هُدُؤٌ / السُّكونَة (sukünet)
7.كَوَاكِبٌ / نُجُومٌ (yıldızlar)
8.مَسَائِلٌ / مَبَاحِثٌ (konular)
9.شَرْعِيَّةٌ / دِينِيَّةٌ (dini)
10.أتَى / جَاءَ (geldi)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(yakınlar) أَقْرَبَاءُ Xأَجَانِبُ (yabancılar)
2.(en güzel) أَحْسَنُ X أَقْبَحُ (en kötü)
3.(yazıyorsunuz) تَكْتَبُونَ X تَمْسَحُونَ (siliyorsunuz)
4.(adalet) عَدَالَةٌ X ظُلْمٌ (zulüm)
5.(nikah) النَّكَاحُ X الطَلاَقُ (boşanma)
6.(insan) بَشَرٌ X حَيَوَانُ (hayvan)
7.(yeni) جَدِيدٌ X قَدِيمٌ (eski)
8.(çıkış) أَخْرَجُو X دَخُولُ (giriş)
9.(uzaklaşıyorum) أبْتَعِدُ X أقْتَرِبَ (yakınlaşıyorum)

TEKİL _ ÇOĞUL
1.قَرِيبٌ  ج أَقْرَبَاءُ (yakın)
2.دَفْتَرٌ ج دَفَاتِرٌ (defter)
3.عَالِمٌ ج عُلَمَاءُ (alim)
4.مَسْأَلَةٌ ج مَسَائِلٌ (mesele)
5.قَاعِدَةٌ ج قَوَاعِدٌ (esas, taban)
6.يَتِيمٌ ج يَتَامَى (yetim)
7.إمْرَأَةٌ ج نِسَاءٌ (kadın)
8.لَوْنٌ ج أَلْوَانٌ (renk)
9.كَوْكَبٌ ج كَوَاكِبٌ (yıldız)
10.مَدِينٌ ج مُدُنٌ (şehir)
11.كُرْسِيٌّ ج كَرَسِيٌّ (sandalye)
12.مَكْتَبَةٌ ج مَكَاتِبٌ (kütüphane)
13.زَمِيلٌ ج زُمَلاَءُ (arkadaşlar)
14.حَالٌ ج احْوَالٌ (hal)

15.دَرْسٌ ج دُرُوسٌ (ders)
16.قَوْمٌ ج أَقْوَامٌ (kavim)
17.طَيْفٌ ج طُيُوفٌ، اَطْيَافٌ (gökkuşağı)
18.طَالِبٌ ج طُلاَّبٌ (öğrenci)
19.بَلَدٌ ج بِلاَدٌ ،بُلْدَان (ülke)
20.فَصْلٌ ج فُصُولٌ (sınıf)
21.جَرَسٌ ج اَجْرَسٌ (çan)


TERCÜME
1.قُلْ لِلْمُدِيرِ إنَّهُ مِنْ أَحْسَنِ طُلاَبِ الفَصْلِ أَدَبًا وَ عَلْمًا (يُسْمَعُ رَنِينُ الجَرَسُ) نَذْهَبُ الآنَ إلى مَعْمَلِ اللغَةِ
A.Müdüre dedi ki: O, sınıftaki öğrencilerin edep ve ilimce en güzellerinden biridir. (Zil sesi duyulur): Şimdi dil dersine gidiyoruz.
B.Müdüre de ki: O, sınıftaki öğrencilerin edep ve ilimce en güzellerinden biridir. (Zil sesi duyulur): Şimdi dil laboratuarına gidiyoruz.
C.Müdüre dedi ki: O, sınıftaki öğrencilerin edep ve ilimce en güzellerinden biridir. (Zil sesini duyunca) hemen dil laboratuarına gideceğiz.
D.Müdüre “O, öğrencilerin edep ve ilimce en güzel olduğu sınıflardan biridir. (Zil sesi duyulur) hemen dil laboratuarına gidiyoruz.
E.Müdüre de ki: O, sınıftaki öğrencilerin en edeplisidir. (Zil sesi duyulur): Şimdi dil laboratuarına gidiyoruz.              (CEVAP B)


2.الأحْسَنُ أنْ تُخَصَّصُوا لِهَذِهِ الْمَسَائِلِ دَفَاتِرَ مُسْتَقِلَّةً
a.Bu konular için ayrı defterler alsanız ne iyi olur.
B.Bu konular için ayrı defterler almanız güzeldir.
C.Her konunun ayrı defteri olması en güzeldir.
D.En iyisi bu konuların defterlerini diğerlerinde ayırmanızdır.
E.En iyisi bu konulara özel (ayrı) defterler tahsis etmenizdir.      (CEVAP E)

ARAPÇA-4 KELİMELER (7. ÜNİTE)



EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.عَقَبَهُ / فَرَضَ عُقُوبَةً عَلى (cezalandırdı)
2.تَقَفَّعَ / تَوَرَّمَ (şişti)
3.كَثِيرَةٌ / عَدِيدَةٌ (çok)
4.مَشْهُورٌ / مَعْرُوفٌ (bilinen)
5.عَرَّبَ / تَرْجَمَ (tercüme etti)
6.تُرَغِّبُ / تُشَجَّعُ (cesaretlendiriyor)
7.حَسَنٌ / جَمِيلٌ (güzel)
8.ضِيقٌ / ضَجْرٌ (sıkıntı, darlık)
9.حَيَاةٌ / عَيْشٌ (yaşantı)
10.وَطِّنْ / قَنِّعْ (alıştır)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(cezalandırdı) عَاقَبَهُ X كَافَأَ (mükafatlandırdı)
2.(çok) كَثِيرَةٌ X قَلِيلَةٌ (az)
3.(Müslüman oldu) أسْلَمَ X أَشْرَكَ (şirk koştu)
4.(dostluk) الصَّدَاقَةُ X العَدَاوَةُ (düşmanlık)
5.(şüpheli) مَشْكُوكُ فِيهَا X مُؤَكَّدٌ (kesin)
6.(güzel) حَسَنٌ X قَبِيحٌ (kötü)
7.(teşvik ediyor) تُرَغِّيبُ X تُنَفِّرُ (nefret ettiriyor)
8.(sıkıntı) الضِّيقٌ X الرَّاحةٌ (rahat)
9.(ilişki) وَمُوَاصلةٌ X مُقَاطَعَةٌ (ilişkiyi kesmek)
10.(ortaya çıktı) ظَهَرَ X خَفِيَ (gizledi)



TEKİL _ ÇOĞUL
1.مُخَالَفَةٌ ج مُخَالَفَاتٌ (muhalefet)
2.مَشْهُورٌ ج مَشْهُورِينَ (meşhur)
3.صَدِيقٌ ج أَصْدِقَاءُ (arkadaş)
4.حَاسِدٌ ج حُسَّادٌ (haset eden kişi)
5.اَثَرٌ ج آثَارٌ (eser)
6.مِثَالٌ ج أَمْثِلَةٌ (örnek)
7.رأيٌ ج آراءُ (görüş)
8.اَخٌ ج إخْوَانٌ (erkek kardeş)
9.إِنْسَانٌ ج النّاسُ (insan)
10.مَرْكَزٌ ج مَرَاكِزٌ (merkez)
11.أَصْلٌ ج أُصُولٌ (kök, kaynak)
12.اسْمٌ ج أَسْمَاءُ (isim)
13.أَبٌ ج آبَاءُ (baba)
14.تُهْمَةٌ ج تُهَمٌ (suçlama)
15.نَغْمَةٌ ج نَغَمَاتٌ (nağme)
16.النَّصِّ ج نُصُوصٌ (metin)
17.يَدٌ ج اَيْدٌ ،اَيَادٌ (el)
18.مَلِكٌ ج مُلُوكٌ (kral, padişah)
19.عَيْبٌ ج عُيُوبٌ (ayıp, kusur)
20.اِبْنٌ ج بَنِي (oğul)








TERCÜME
1.الصَّدَاقَةُ نَغْمَةٌ جَمِيلَةٌ تَتَرَدَّهُ فِي حَيَاةِ الإِنْسَانِ ، فَلَوْلاَ وُجُودُ الصَّدِيقِ لَمَاتَ الإِنْسَانُ مِنَ الضِّيقِ
A.Dostluk insanın yaşamında sürekli tekrarlanan güzel bir nağme gibidir. Dost olmasaydı hayat çekilmezdi.
B.Dostluk, Allah’ın bir nimetidir. Dost olmasaydı hayatta yaşanmazdı.
C.Dostluk, insan hayatında tekrarlanıp duran güzel bir nağmedir. Dostun varlığı olmasaydı insan sıkıntısından ölürdü.
D.Dostluk sürekli duyulan güzel bir nağmedir. Dost olmasaydı insan skıntıdan patlardı.
E.Dostluk, insan hayatında tekrarlanıp duran güzel bir nağmedir. Dostun varlığı olmasaydı insan sıkılıp dururdu.             (CEVAP C)


2.يُروَى أنَّهُ قِيلَ لابنِ المُقَفَّعِ: مَنْ أَدَّبَكَ؟ فَقَالَ : نَفْسِي، إِذَا رَأَيْتُ مِنْ غَيْرِي حَسَنًا أَتَيْتُهُ وَإِنْ رَأَيْتُ قَبِيحًا أَبَيْتُهُ
A.Rivayete göre İbnu’l Mukaffa’a şöyle denildi: “Seni kim edeplendirdi?” İbnu’l Mukaffa’a (bu soruya cevaben) “ Başkasında güzel bir şey görünce onu aldım, kötü bir şey görünce onu bıraktım ve böylece edep kazandım” dedi.
B.İbnu’l Mukaffa’a şöyle sordular: “Seni kim edeplendirdi?” İbnu’l Mukaffa’a (bu soruya cevaben) “Hiç kimse. Başkasında güzel bir şey görünce onu aldım, kötü bir şey görünce onu bıraktım”.
C.Rivayet edildiğine göre İbnu’l Mukaffa’a şöyle soruldu: “Seni kim edeplendirdi?” İbnu.’l Mukaffa’a (bu soruya cevaben) “Kendim. Başkalarında gördüğüm güzel ve çirkin şeyleri değerlendirdim” dedi.
D.Rivayet edildiğine göre İbnu’l Mukaffa’a şöyle soruldu: “Seni kim edeplendirdi?” İbnu’l Mukaffa’a (bu soruya cevaben) “Kendim. Başkasında güzel bir şey görünce onu aldım, kötü bir şey görünce onu bıraktım” dedi.
E.Rivayet edildiğine göre İbnu’l Mukaffa’a (bir soruya cevaben) “Kendim. Başkasında güzel bir şey görünce onu aldım, kötü bir şey görünce onu bıraktım” demiştir.                       (CEVAP D)

ARAPÇA-4 KELİMELER (8. ÜNİTE)


ARAPÇA KELİMELER (8. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.يُسَابِقُونَ / يُسَارِعُونَ (yarışıyorlar)
2.وَلَدَتْ / وَضَعَتْ (doğurdu)
3.أَسْرَعَ / جَرَى (koştu)
4.طَيِّبًا / حَسَنًا (güzel)
5.يَعْتَبِرُ / يَعُدُّ (sayar, kabul eder)
6.سَامٍ / عَالٍ (yüce)
7.حَمَلٌ / دَفَعَ (sevketti, iletti)
8.أَخَذَ / بَدَأ (başladı)
9.فَخَامَةٌ / العَظَمَةٌ (pahalı)
10.جِوَارٌ / قُرْبٌ (yakın)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(diri, canlı) حَيةٌ X مَيْتَةٌ (ölü)
2.(dış) حَارِجَ X دَاخِلَ (iç)
3.(adalet) عَدِلٌ X ظُلْمٌ (zulüm)
4.(boş) يَخْلُو X يَمْتَلِئ (dolu)
5.(uyur) يَنَامُ X يَسْتَيْقِظُ (uyanır)
6.(adaletli oldun) عَدَلْتَ Xظَلَمْتَ (haksızlık ettin)
7.(özgür, hür) أَحْرَارٌ X عَبِيدٌ (köle)
8.(soğukluk) بَرْدٌ X الحرَارَةٌ (sıcaklık)
9.(ön) أَمَامَ X خَلْفَ (arka)
10.(açlık) الجُوعُ X الشَبْعُ (tokluk)



TEKİL _ ÇOĞUL
1.مِثَالٌ ج أَمْثِلَةٌ (örnek)
2.سَبِيلٌ ج سُبُلٌ، اَسْبِلَةٌ (yol)
3.سَوْطٌ ج سِيَاطٌ، اَسْوَادٌ (kırbaç)
4.رِسَالَةٌ ج رَسَائِلٌ (mektup)
5.عَرْشٌ ج عُرُوشٌ (taht)
6.أهلٌ ج آهَالٌ (aile)
7.ذَنْبٌ ج ذُنُوبٌ (günah)
8.شَعْبٌ ج شُعُوبٌ (halk, kabile)
9.مَبْدَأُ ج مَبَادئ (prensip, ilke)
10.حَرٌّ ج أَحْرَارٌ (sıcaklık)
11.خَدَمٌ ج خِدْمَاتٌ (hizmet)
12.صَدِيقٌ ج أَصْدِقَاءُ (arkadaş)
13.رَسُولٌ ج رُسُلٌ (elçi, peygamber)
14.صَاحَ ج صُحَاةٌ (uyanık)
15.خُلْقٌ ج أَخْلاَقٌ (ahlak, huy)





TERCÜME
1.عَاشَ النبيُّ فِي بَيْتِ عَمَّهُ أبي طَالِبٍ بَعْدَ وَفَاةِ جَدِّه عبدِ المُطَّلِبِ
A.Hz.Peygamber (sav), dedesi Abdulmuttalib’in vefatından sonra amcası Ebu Talib’in evinde yaşadı.
B.Hz. Peygamber (sav), dedesi Abdulmuttalib’in vefatından sonra amcası Ebu Talib’in  yanında çalıştı.
C.Peygamber Muhammed (sav) dedesinin vefatından sonra amcası Ebu Talib’in evinde yaşadı.
D.Hz. Muhammed (sav), dedesi Abdulmuttalib’in vefatından sonra amcasının evinde yaşadı.
E.Hz. Peygamber (sav), dedesi Abdulmuttalib’in vefatından sonra amcası Ebu Talib’in evinde yaşamayı sevdi.          (CEVAP D)

2. Müminlerin emiri Ali (ra) ilmi, cesareti ve fesahatiyle meşhur olmuştur.
A. اِشْتَهر عليٌّ (ض) بالعلم والشجاعةِ والفصاحة
B. اِشْتَهر  أميرُ المؤمنين عمر بالعلم والشجاعةِ والفصاحة
 C.  أميرُ المؤمنين عليٌّ اِشْتَهر   بالعلم والشجاعةِ فقط
D.اِشْتَهر  أميرُ المؤمنين عليٌّ  بالعلم والشجاعةِ والفصاحة
E.  أميرُ المؤمنين عليٌّ كَان مشهورًا بالثقافة والشجاعةِ والفصاحة      (CEVAP A)

ARAPÇA-4 KELİMELER (9. ÜNİTE)

ARAPÇA KELİMELER (9. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.يَعْرِفُ / يَعْلَمُ (biliyor)
2.غَرِيبٌ / عَجِيبٌ (acayip, şaşırtıcı)
3.كُلٌّ / جَمِيعٌ (her)
4.أصْبَحَ / صَارَ (dönüştü, oldu)
5.يَبْلُغُ / يَصِلُ (ulaşır)
6.يَعِشُ / يَحْيَى (yaşıyor)
7.يَجْرِي / يَحْدُثُ (oluyor)
8.مَشْيًا / سَيْرًا (yürüyerek)
9.يَسْتَعْمِلُ / يَسْتَخْدِمُ (kullanıyor)
10.يُرْسِلُ / يَبْعَثُ (gönderiyor)

ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(en çok) أَكْثَرَ X أَقَلَّ (en az)
2.(iyilik) أَحْسَنَ X أَسْوَأ (kötülük)
3.(kolaylık) سُهُولَةٌ X صُعُبَةٌ (zorluk)
4.(küçük) صَغِيرَةٌ X كَبِيرَةٌ (büyük)
5.(yeni) حَدِيثَةٌ X قَدِيمَةٌ (eski)
6.(yavaş) بَطِيئةٌ X سَرِيعَةٌ (hızlı)
7.(ortaya çıktı) ظَهَرَ X اخْتَفَى (gizledi)
8.(geçmiş) الماضِي X الحاضِر (şimdiki)
9.(zengin) غَنِيٌّ X فَقِيرٌ (fakir)
10.(darlık) ضِيقٌ X رَجَاءٌ (bolluk)




TEKİL _ ÇOĞUL
1.نِعْمَةٌ ج نِعَمٌ (nimet)
2.غَنِيٌّ ج أَغْنِيَاءُ (zengin)
3.قَوِيٌّ ج أَقْوِيَاءُ (güçlü)
4.خَبَرٌ ج أَخْبَارٌ (haber)
5.عَصْرٌ ج عُصُورٌ (asır)
6.يَوْمٌ ج أَيَّامٌ (gün)
7.شَهْرٌ ج شُهُورٌ (ay)
8.سَيَّارَةٌ ج سَيَّارَاتٌ (araba)
9.قِطَارٌ ج قِطَارَاتٌ (tren)
10.سَفِينَةٌ ج سُفُنٌ (gemi)
11.طَائِرَةٌ ج طَائِرَاتٌ (uçak)
12.مُحَرَّكٌ ج مُحَرَّكَاتٌ (hareket ettiren, kışkırtıcı)
13.حَيْوَانٌ ج حَيْوَانَاتٌ (hayvan)
14.بَغْلٌ ج بِغَالٌ (katır)
15.حِمَارٌ ج حَمِيرٌ (eşek)
16.حَاجَاةٌ ج حَاجَاتٌ (ihtiyaç)
17.عَرَبَةٌ ج عَرَبَاتٌ (araba)
18.عَجَلَةٌ ج عَجَلاَتٌ (acele)
19.ظَهْرٌ ج ظُهُورٌ (sırt)
20.رَأْسٌ ج رُؤوسٌ (baş)
21.قَادِمٌ ج أَقْدَامٌ (eski)
22.قَارَّةٌ ج قَرَّاتٌ (anakara)
23.صَوْتٌ ج اَصْوَاتٌ (ses, ün, oy)
24.صُورَةٌ ج صُوَرٌ (resim)
25.مَاءٌ ج مِيَاهٌ (su)
26.بَحْرٌ ج بِحَارٌ (deniz)
27.قَرْيَةٌ ج قُرَي (köy)
28.مَدِينَةٌ ج مُدُونٌ (şehir)
29.سَبَبٌ ج أَسْبَابٌ (sebep)
30.طَرِيقٌ ج طُرُوقٌ (yol)
31.حَقٌّ ج حُقُوقٌ (hak)
32.أَبٌ ج آبَاءٌ (baba)
33.أُمٌّ ج أُمَّهَاتٌ (anne)
34.مَرْكَبٌ ج مَرْكَبَاتٌ (gemi)
35.حِينٌ ج اَحْيَانٌ (zaman)


ARAPÇA-4 KELİMELER (10. ÜNİTE)
ARAPÇA KELİMELER (10. ÜNİTE)
EŞ ANLAMLI KELİMELER
1.مَيْدَانٌ / سَاحَةٌ (saha, alan, meydan)
2.رِسَالَةٌ / خِطَابٌ (söz, mesaj)
3.مَعِي / عِنْدِي (yanımda, bende)
4.وَرَاءَ / خَلْفَ (arka)
5.يَصِلُ / يَبْلُغُ (ulaşıyor)
6.تَرَكَ / غَادَرَ(terk etti, ayrıldı)
7.سَلَّمْتُ /أعْطى (teslim verdi)
8.أَلْقِي / أَرْمِي (atıyorum)
9.يَأخُذُ / يَبْدَأُ (başlıyor)
10.أَعْلَمَ / أخْبَرَ (bildirdi, söyledi)


ZIT ANLAMLI KELİMELER
1.(başlar) يَبْدَأُ X يَنْتَهِي (biter)
2. (unuttu) نَسِيَ Xتَذَكَّرَ (hatırladı)
3.(indi) نَزَلَ X رَكِبَ (bindi)
4.(en yakın) أَقْرَبَ X أَبْعَدَ (en uzak)
5.(güldü) ضَحِكَتْ X بَكَى (ağladı)
6.(adam) رَجُلٌ X المرأةٌ (kadın)
7.(soruyor) يَسْأَلُ X يُجِيبُ (cevaplıyor)
8.(alırım) آخِذُ X أُعْطِي (veririm)
9.(arka) وَرَاءَ X أَمَامَ (ön)
10.(hızlandı) أَسْرَعَ X أبْطأً (yavaşladı)



TEKİL _ ÇOĞUL
1.مَنْزِلٌ ج مَنَازِيلٌ (ev)
2.صُنْدُوقٌ ج صَنَادِيقٌ (sandık)
3.عَمٌّ ج اعْمَامٌ (amca)
4.زَوْجٌ ج اَزْوَاجٌ (eş)
5.مَكْتَبٌ ج مَكَاتِبٌ (kütüphane)
6.مُوَظَّفٌ ج مُوَظَّفُونَ (görevli)
7.جَيْبٌ ج جُيُوبٌ (cep, göğüs)
8.سَيِّدٌ ج سَادَةٌ (beyefendi)
9.صَوْتٌ ج اَصْوَاتٌ (ses)
10.سِرٌّ ج اَسْرَارٌ (sır)
11.جَمَلٌ ج جِمَالٌ (deve)
12.فَقِيرٌ ج فُقَرَاءُ (fakir)
13.تَاجِرٌ ج تُجَّارٌ (tacir)
14.سَاكِنٌ ج سُكَّانٌ (dümen)
15.نَفْسٌ ج أَنْفُسٌ (can, canlı)
16.مَالٌ ج أَمْوَالٌ (para, servet, mal)
17.قَلْبٌ ج قُلُوبٌ (kalp)
18.مُؤْمِنٌ ج مُؤْمِنِينَ (mümin)
19.شَخْسٌ ج أَشْخَاسٌ (kişi)
20.إنْسَانٌ ج النّاسٌ (insan)
21.دِرْهَمٌ ج دَرَاهِمٌ (dirhem, para)
22.حَالٌ ج اَحْوَالٌ (durum, hal)Alıntı 

1 yorum: